2019-től jön az azonnali átutalás

A magyar átutalási rendszert működtető GIRO és a bankok is készülnek az azonnali átutalás 2019. július elsejei bevezetésére. Első körben nem mindegyik tranzakció lesz azonnali, és az euróalapú tranzakciókat is csak később tudja majd feldolgozni a rendszer.

A GIRO még idén kiválasztja az új, azonnali fizetési rendszer motorját biztosító beszállítót, és szerződést köt vele. Az új átutalási rendszer több százmilliós beruházást jelent a GIRO-nak, a bankoknak mégsem lesz feláras szolgáltatás az instant rendszerbe küldeni az átutalásokat. Sőt, ha a forgalom jelentősen bővül, elképzelhető, hogy további díjcsökkentésre is lehetőség lesz – mondta a Portfoliónak adott interjúban Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO vezérigazgatója.

Az azonnali fizetési rendszerhez minden itthoni banknak kötelezően csatlakoznia kell. Ha elindul a rendszer, a napközbeni rendszer forgalma várhatóan jelentősen csökken. Az éjszakai elszámoló rendszerben most a Magyar Államkincstár utalásait, illetve a csoportos beszedésekhez kapcsolódó tranzakciókat dolgozzák fel. A bankok tavaly január óta már nem küldhetnek átutalást az éjjeli rendszerbe, amit egyelőre nem számolnak fel. Hosszú távon azonban az a cél, hogy egy elszámolóműve legyen a GIRO – nak, méghozzá a GIRO Instant azonnali rendszer.

A 2019-es induláskor olyan forinttranzakciók kerülnek az azonnal rendszerbe, amelyek értéke nem haladja meg a tízmillió forintot. Az előre megadott és a rendszeresen ismétlődő tranzakciókra, valamint a vállalati ügyfelek kötegelten benyújtott megbízásaira nem vonatkozik az azonnali feldolgozási kötelezettség, csak majd várhatóan a második fázisban. Szintén középtávú terv, hogy a rendszer euróban bonyolított tranzakciókat is fel tudjon majd dolgozni.

Arra is törekszenek a fejlesztők, hogy ha bevezetné Magyarország az eurót, akkor az a fizetési rendszerben a lehető legkevesebb munkával és költséggel járjon – derül ki az interjúból.

Nem lesz viszont magyar bankkártyás rendszert, mert annak kiépítése majdnem akkora feladat lett volna, mint az azonnali fizetési rendszert létrehozása. Ettől függetlenül abban reménykednek a GIRO – nál, hogy ettől függetlenül számos bankkártya típusú tranzakciót sikerül majd átterelni a sokkal hatékonyabb és költség barátabb azonnali fizetési rendszerbe.

 Forrás: hvg.hu